Karpathos

vrijdag, juli 30, 2004

Smartlap

Twee verlepte vrouwen in Griekenland. Annie en Yvonne, ze liggen voor de snackbar te zonnen en te roken. Annie is gescheiden. Of misschien is haar man wel gestorven. Kan ook, we weten het niet. Natuurlijk vindt Annie het wel jammer dat ze nu alleen is, hoewel het de laatste jaren niet veel meer om het lijf had. Ze werd niet meer gekust. Haar lippen zijn verschrompeld tot twee kleine streepjes.

Toen Annie verhuisde naar een ander deel van de stad kwam ze Yvonne weer tegen. Yvonne kende ze nog van vroeger, toen hun ouders in dezelfde buurt woonden. Yvonne was vroeger een knappe jonge vrouw. Stoer, een echte jongensgek. En ze kon iedereen krijgen die ze maar wilde. Ze had lef. Als iemand haar uitdaagde liet ze zich niet kennen.

Yvonne sloeg de waarschuwingen van haar moeder in de wind. Over de verkeerde jongens waar ze mee omging. Uiteindelijke trouwde ze met Harry. Harry had een motor en een blits motorjack. Waar Harry zijn geld aan verdiende wist ze niet, maar vond ze ook niet zo belangrijk.

In het begin was Harry goed voor haar. Later werd het minder. Harry was werkeloos en zat meestal in de kroeg. Met onduidelijke figuren die dezelfde carrière als Harry hadden gemaakt.

Yvonne is al 10 jaar van Harry af. In het begin, toen ze weer alleen was, dacht ze nog dat ze snel een leuke vent tegen zou komen. Maar de meeste mannen vonden haar te grof in de mond. En de anderen leken te veel op Harry. Ze heeft de moed opgegeven.

Annie stelde voor om een reisje te maken. Naar Griekenland, een aanbieding. Yvonne had nog nooit gevlogen. Daar was bij Harry geen geld voor. Ze had geen eens mooie strandkleren. Maar ja, wat kan het haar ook schelen.

Yvonne bestelt elke middag in de snackbar een halve liter witte wijn. Eigenlijk heeft ze meer zin in bier, maar Annie heeft dat liever niet. Och, misschien was het met Harry toch nog wel niet zo slecht geweest.

(Foto's: Lex en Marijke Fluitman, Jannet de Vries-Zweep en Mike de Ruiter)