Karpathos

zondag, augustus 15, 2004

Futloos en zijn vrouw

Zij wil nog wel, maar hij heeft zijn interesse in haar verloren. Hij wisselt bijna geen woord meer met haar. Met niemand trouwens. Het enige dat hij doet is een sigaretje roken en in de volle zon liggen. Voor zijn vrouw zorgt hij niet meer voor een mooi bruin kleurtje.

Zij leest een boekje van Barbara Cartland. Haar haren zitten goed, ze heeft een nette bril op. Ze doet nog steeds haar best. Ze heeft mooie nieuwe badlakens gekocht. Als ze voorbij loopt, hoopt ze een praatje te kunnen maken.

Ze kijkt op van haar boekje en probeert een gesprek op te vangen dat een paar strandstoelen verderop plaatsvindt. Haar man blijft verveelt voor zich uit staren, vol in de zon liggend. Zij leest weer verder, nog één keer kijkt ze op, maar het gesprek van zonet is geëindigd.

Futloos en zijn vrouw liggen nu beide te zonnen. Hij ligt lui op zijn buik. Zij op haar zij, benen opgetrokken, met het gezicht naar hem. Ze blijft hopen. Futloos heeft een paar keer iets gebromd tegen zijn vrouw. Ze roken op hetzelfde moment een sigaret. Hij heeft shag, zij heeft een eigen pakje.

Ze zit inmiddels één parasol van hem vandaan, in de schaduw, haar hand onder de kin. Inge neemt even met mij door, hoe ze het wil hebben als ik op haar uitgekeken raak. Futloos zit overeind. Hij staart naar de zee, zijn haren achterover gekamd. Hij gaat weer liggen, op zijn buik, zijn priemoogjes nog steeds op de zee gericht.

Zijn vrouw heeft zin in een ijsje. Verderop op het strand heeft wel een man een ijsje opgehaald voor zijn vrouw. Iets later pakken futloos en zijn vrouw hun boeltje bij elkaar. Futloos is een narcist. Hij is alleen geïnteresseerd in zichzelf. Zij zal nooit de aandacht krijgen die ze verdient.

(Foto Mike de Ruiter, Acropolis: Nikos en collega)